Російський присмак телевізійного вінегрету «Новий год»




  • Мовні оглядини


Напевне, п’ятничний Старий Новий рік, як і попередній «новий Новий», доведеться зустрічати з вимкненим телевізором. Хіба радіо можна залишити в мережі. Бо що оригінального придумають медіа-магнати, як не закинуть на розкручені українські телеканали добре знайомі фейси, родом із російського шоу-бізнесу.
На екранах знову палахкотітимуть «голубі вогники» (правда, під іншою назвою) із чергуванням бурхливого застілля, пісень і новорічних вітань вперемішку з виступами гумористів. Ну, й хіба ще один різновид новорічного шоу, як альтернатива «огонькам», — мюзикли. А так — воістину старі добрі пострадянські нові роки.
***
Програма телепередач плюс рекламні ролики-анонси — й ви у всій красі бачите образ свого новорічного вечора в компанії телевізора. Залишається покулінарити на кухні, аби мати що перекусити, поки йтиме реклама.
Тим часом минулий новорічний телевінегрет нічим особливим не відзначився: ті ж закордонні інгредієнти, ніби в Україні нічого свого на музичних ланах широкополих не росте й земля не родить талантів. Як завжди — пересолено і переперчено, бо телекулінари так і не навчилися подавати українцям «заграничні» делікатеси під національним соусом.
Чим «годували» український «піпл» у новорічний вечір?
Традиційно найвідоміші приватні телеканали мають більше можливостей для підготовки феєричного новорічного шоу. Кому ж бо хочеться слухати звіти про покращення життя вже сьогодні чи шукати шляхи розв’язання нагальних проблем. Тому всіх влаштовує легка музична програма та гумор вище й нижче пояса.
Як показують спостереження, різниця між телеканалами в новорічний вечір полягає в наступному:
а) чого більше в програмі телепередач: російських чи американських кінострічок;
б) на чий «вогник» запросили найбільше розкручених російських співаків.
От вам і всі «понти».
***
Забираємо серіали, фільми й новини. Залишається шоу-програма й реклама. До речі, реклама — то чи не єдина україномовна продукція власного виробництва.
Новорічний вечір на Першому Національному.
Музична забава під назвою «Перші на першому» нагадала «Золотий грамофон». Оскільки глядачі впродовж року вибирали найсучасніші та найпопулярніші відеокліпи співаків та колективів, то вручення нагород і склало кістяк програми. Ані Лорак, Арктика, Гайтана, Ірина Білик, Олексій Матіас, Тетяна Недєльська, Олександр Пономарьов, Світлана Лобода, Анастасія Приходько… Ніби українські виконавці, проте з неукраїнською музичною орієнтацією, яку продемонстрували на Першому національному екрані.
«Космополітичніше» виглядала «Велика новорічна подорож»: глядачі спостерігали за тим, як інші країни (Китай, Грузія, Німеччина, Франція, Росія, Іспанія) святкували прихід 2011 року.
Нове щастя з «1+1»
Назви «розважалок» потішили: «Авторадіо. Дискотека 80-х», «Новорічне диско 80», «Легенди Ретро-FM». При нагоді, щоб діти не забули про силу й міць російського фольклору, — казки «Добриня Микитич та Змій Горинич» й «Альоша Попович і Тугарин Змій». Напередодні нового року українські інтернет-видання писали, що «у святковому телеменю «1+1» — продукти російського виробництва і власний проект «Новорічна дискотека. Хіти 80-х».
Новорічний «Інтер»
Вечірній квартал «95» (де тільки пародійована Тимошенко і Ющенко розмовляють українською), мюзикли «Новорічні свати» (за участю зірок російського та українського шоу-бізнесу) й «Однокласники» (Пилип Кіркоров, Лайма Вайкуле, Барбара Брильська та ін.) — і глядачі мали змогу насолодитися розмаїттям акцентів російськомовних «звйозд»: від «с новым»до «с новім», від «годом» — до «ґодам».
Від лідерів не відстали й решта телеканалів: вчетверте ТРК «Україна» показувала у новорічну ніч «Блакитний вогник на Шаболовці» виробництва каналу «Россия», на ICTV відбулася українська телепрем'єра комедії «Наша Russia: Яйця долі»…
***
Після такого телевінегрету логічно постає питання: де я? Не обов’язково об’їдатися беленою, щоб таке питати. Новорічний блакитний екран глаголить, що ніби в Росії. Правда, російські співаки й ведучі говорять рідною мовою краще, ніж українські — своєю солов’їною. З анонсів телепередач у газетах роблю висновки, що я нібито в Україні. Але й те не дуже підходить. Бо чому новий рік маю зустрічати під супровід чужомовних пісень, мультиків, серіалів та мюзиклів? Де випускники-режисери, де актори, де літератори-сценаристи-поети, де сотні й тисячі співаків-випускників музучилищ? Чортківчани на голому ентузіазмі змогли відзняти пластиліновий мультик про своє місто. Декілька хлопців з Тернополя самотужки роблять переклад на українську мову закордонних фільмів, не маючи спеціального студійного обладнання. Загалом у периферії доволі потужний творчий ресурс, аби піднімати українськість в Україні. Виходить, що хтось там, наверху, має українців за «бидло в натурі», яким навіть у новорічну ніч нічого переглянути на рідній мові по телевізору. Добре, що регіональні телеканали хоч якось виручають.
***
Починаючи новий рік із балалайок, прокурених шлягерів «сортіра» і поп-байок про «любофь» і «новий год», українці упродовж 365 днів вимушені слухати реп про єдиний економічний простір, оди про дружбу і співробітництво, газові романси, кантрі про «асоціативне членство», рок-н-рол про безпеку і попсу про братерство і єдність. А що тут хотіти? Відомо, що як новий рік зустрінеш…

30 коментарів

Остап Ножак
Пані Віро, а можна детальніше про те, як «чортківчани на голому ентузіазмі змогли відзняти пластиліновий мультик про своє місто»? Де його можна знайти в неті чи ще десь?
Віра Перун
детальніше про це писала тернопільська газета «Вільне життя плюс» (матеріал «Базар, або НеРЕальні трафунки»). ось лінк: vilne.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=7370:bazar-abo-nerealni-trafunky&catid=32:sereda&Itemid=37
Віра Перун
і згадал при нагоді. вконтакті є повна версія того мультика…
Остап Ножак
пардон, маю честь не бути в контакті :)
Віра Перун
гм, пардон) і як вам той мульт скинути?)
Остап Ножак
не знаю(( «фконтактє» — такий розвинений сайт, що там мала би бути якась відповідна функція…
Віра Перун
мульт можна скачати. а от куди кидати?
Остап Ножак
дякую, подивився
чекав, правда, більшого, але — якщо починати з нуля — тоді й одиничка виглядає непогано:)
хай не зупиняються!
Віра Перун
згідна з вами. правда, автор ідеї жартував, що після виходу мульта чекав пропозицій співпраці і, відповідно, фінансової підтримки, а отримав одні слова родяки і… більше нічого. шкода. бо таким макаром будь-яку ідею завалити можна.(
Тодар Лахвіч
А на Беларусі, на жаль яшчэ больш эфір «забіты» Расійскай папсой і стужкамі ніжэйсярэдняга гатунку((((
Маріанна Антонюк
моя колега також пробувала дивитися телевізор у новорічну ніч :)
versii.cv.ua/i/?p=11067
Віра Перун
і як «успіхи»?))
Маріанна Антонюк
а там посиланнячко на її «успіхи»: versii.cv.ua/i/?p=11067
:))
Тодар Лахвіч
А я взагалі нічого не дивився по телевізору 31 грудня )))).
І не дуже шкодую про це.
Остап Ножак
Я теж:) зустрів 1 січня з інтернетом і друзями;)
Ірина Тригуб
а шось вже навіть і не пробую такого)
Володимир Антонюк
На порядних сайтах фраза «я не включаю телевізор» вважається флудом і за нього банять ;). Це так, по доброму. Ну чого витріщатися у цей дибілятор (зомбоясчик і т.д.)- якщо є інтернет ;))))))). А насправді є ще і діти, дружина/чоловік, небо, зорі, котики і песики, друзі. Є з ким поспілкуватися. А те що витворяють в телевізорі — насправді, вібачте, справді москальска блювота.
Сергій Стуканов
Дуже правильно написано, Віро. Від цих до межі заїжджених російських «вогників» направду нудить (при чому, як мені видається, не лише українців, але й самих росіян — попри те, що для них не існує чинника іншомовності), але наші канали, як зачакловані (чи навіжені?), продовжують їх показувати. Додати немає чого — але телевізор у Новий рік таки справді ліпше не вмикати. Якщо є бажання щось переглянути — краще пошукати якісне кіно в інтернеті.

(P.S. Якщо вже про це зайшлося, то можу порадити, приміром, цю групу ВКонтакті: vkontakte.ru/club3648679. Там знайдете понад дві тисячі іноземних фільмів та мультфільмів українською. Вистарчить на всі святкові дні і не лише :) )
Володимир Антонюк
хороший сайт www.ex.ua там теж українського всякого гора. Можна навіть порядне щось відшукати. А далі — скачуємо, і через HDMI тицяємо в телевізор (можна через проектор, але він шумить сильно) — і дивимося те що ми обрали, а не нам на голови намагаються вилити «культурні» люди.
Остап Ножак
До речі, цей www.ex.ua чомусь на території Білорусі не працює. Сайт вмикається, а файлів (зображень, відео, музики) нема!
Володимир Антонюк
спитай у Батька — «В чом дєло?». І най нємєдля вже отвєт дєржит перед вірним сином Буковинського народу. У мене зараз працює. Може то москалі по дорозі до Білорусі наші радіохвильки вночі поперегризали?
Тодар Лахвіч
Сапраўды не працуе карэктна. Ён адчыняцца, можна зарэгіцца… і г.д., але няма нармальнага інтэрфейса, які дазваляе карыстацца медыя-файламі. Пры усёй сваёй НЕлюбові да «усенароднага», думаю, ДА ГЭТАГА ён не мае дачынення. Прынамсі прамога. У прынцыпе, інтэрнет прастора ў нас без перашкод. пакуль што)))
Хутчэй за ўсё, тут для Беларусі нейкія тэхнічныя прычыны абмяжоўваюць працу сайта.(((( На жаль.
Тодар Лахвіч
Та москалі вони могуть.… Вони такі ((
тому й треба одне одного триматися)))
Що ми і робимо))
Володимир Антонюк
До речі, є прекрасний портал інтернет-радіо з Криївки mjoy.com.ua/radio/rzk. Там є розмаїття всіляких форматів (шансона нєту ;). Я зараз слухаю Різдвяне радіо mjoy.com.ua/radio/radio-xmas?utm_source=mjoy&utm_medium=image&utm_content=bottomPlayer&utm_campaign=radio, хоча тут є і джаз і варіятські проекти, і лірика і все це якісне українське, або іноземне. Російське тільки в рубриці «Чужой срєді своіх» ;))). І то зрідка. І хороше — наприклад П. Наліч.
Остап Ножак
красиве радіо, але чомусь не всі хвилі працюють:(
Володимир Антонюк
ведучі пішли у львівське метро наснаги набиратися і борщу поїсти з… ну, ти знаєш з чого ;) і причаститися 3х250 канонічєской. Потім повернуться і тобі включать.
Остап Ножак
шось довго теє причастя затягнулося…
Володимир Антонюк
а я знаю?...*відклавши стакан вбік і смачно зригнувши*

Я не перевіряв всі станції і за роботу якихось сервісів відповідальності не несу. Мені вистачає малого — егоїста, джазу і Різдвяного
Віра Перун
велике спасибі за пораду) буду тепер мати чим вільний час зайняти. треба колегам порекомендувати…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте