Пендрю, випедрю...


24 травня в Тернополі із гральних «кісточок» за принципом доміно пластуни склали найбільший в Україні герб – 12х7,5 метрів. У місцеві ЗМІ і на 5-й канал пішла інфа. А от мені впала у вічі трішки інша сторона дійства.
Скільки разів Пласт проводить в Тернополі різноманітні акції, то дуже часто на ТБ і на фотографіях у пресі можна натрапити на дочку заступника голови Тернопільської ОДА Петра Гоча. От учора коли оператор попросив журналістку взяти в кадр маленьких пластунів, то на його пропозицію Павло Федик, депутат Тернопільської обласної ради, заступник голови Тернопільської обласної організації «Партії регіонів» з ідеологічних питань одразу побіг за Даринкою Гоч. Не маю нічого проти цієї дитини. Абсолютно. Просто із публікацій та сюжетів складається враження, що в Пласті, крім дорослих, є тільки одна дитина.
Знаю, що це тільки один приклад із тисячі подібних, коли дітей із малечку роблять вибраними тільки тому, що їхні батьки перебувають при посадах. Це можна сказати і про школи, де вчительським дітям, якими б тупими вони не були, свідомо завищують оцінки, а в ще кращих випадках вони закінчують школи з відзнаками, жодного разу не потикнувши носа ні на жодну олімпіаду хоча б шкільного рівня. Те ж стосується вишів, де батьки-викладачі свідомо чи одним лише авторитетом роблять із дітей штучних вундеркіндів. Це стосується й інших сфер життя. І нехай спочатку діти не розуміють вповні цей ідіотизм дорослих — випендрюватися перед начальством. Але потім вони виростають і починають робити так само. Шкода, що із Пластом починають витворяти щось подібне…
А тепер приклади до попереднього абзацу:
«В суботу, 29 січня, в приміщенні арт-кафе «Коза»  відбулася презентація дитячої літератури під назвою «Книжечки з пластунами». Ініціатором заходу стали місцевий осередок Національної скаутської організації України – Пласт та «Видавництво Старого Лева» з м. Львова… Юна слухачка презентації, пластунка Даринка Гоч поділилася з нами своїми враженнями: «Мені дуже сподобалося, як актор «перевтілився» у справжнього вовка і можна було відчути настрій і характер головних героїв казок…» (новинний портал «Погляд», 30.01.2011).
«У вівторок, 24 травня пластуни осередку Тернопіль розпочали  Всеукраїнську акцію «ДоміНАЦІЯ». Спільними силами та з допомогою зацікавлених тернополян члени організації склали  масштабний тризуб з великих фігур доміно (висота 12 м, ширина – 7,5 м)… « Було дуже цікаво розкладати доміно із зображенням різних гербів міст, багато з них мені ніколи не доводилось бачити. Крім того з нетерпінням чекала результату, адже ніколи не бачила такого велетенського тризубу раніше.»  -  зазначила одна з учасниць « ДоміНАЦІЇ» пластунка Даринка Гоч…» (інтернет-газета «Про все», 24.05.2011).
«14-16 травня пластуни з Тернопільської області відзначили „Свято весни”. Таборування відбувалося в лісі поблизу с. Плісняни Зборівського району. У рамках крайової легенди „Пісня буде поміж нас”, пластуни бавилися у „Консерваторію” із різними видами оркестрів та стилями музики. — Для мене це перше „Свято весни”, — каже 10-річна пластунка Даринка Гоч, — але мені сподобалося майже все: і жити в наметі, і допомагати готувати їжу, і співати пісні біля ватри. Найбільше мені запам’яталося, як мої друзі танцювали вечорі талантів і великі змагання у суботу – ми і грали дартс, і стріляли із пневматичної зброї, і вчилися надавати першу медичну допомогу, і готували найсмачніший салат» (інформаційний сайт міста Зборова, 18. 05.2010).
P.S. Згадані портали – це лише джерела, звідки взято тексти для демонстрації ситуації.

2 коментарі

Марічка Юрчак
чітко відзначено :)
Марічка Юрчак
я ще додам кілька варіантів ситуації:
1) дійсно вияв «патронату», екстраполяція батьківських заслуг на дітей
1,5) було б нелогічно не користуватися авторитетом батьків. Хоча у такому дрібномасштабному піарі це навряд чи виправдано.
2) дівчинка насправді активна, комунікабельна та має бажання виявити себе
2,5) причому дуже часто дітям «видатних» батьків треба старатися більше за інших, аби довести свою самостійність, значимість!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте